Arvostelu ajaa syömishäiriön partaalle

Uskoisin, että en ole ainoa joka on huolissaan tämän hetken tiukasta kauneusihanteesta ja oman kehon tarkkailu-trendistä. Etenkin armoton arvostelu somessa ja mediassa ajaa eri ikäisiä ihmisiä syömishäiriön partaalle. Tällaista käytöstä pitäisi saada hillittyä somesta ja keskustelupalstoilta – se tosin on todella iso työ.

Arvostelu

Kun minut toukokuussa valittiin 442 tytön joukosta kisaamaan Fitnessmalli 2017 tittelistä yhdeksän muun upean tytön kanssa. Olin ensimmäinen M/L-kokoinen nainen fitnessmalli -kilpailussa. Pääsin kisan kautta rikkomaan perinteistä ”fitness -muottia” senkin uhalla, että sain arvostelua osakseni. Halusin tuoda kilpailuun mukaan kehopositiivisuutta ja näyttää esimerkilläni ettei tarvitse sulloutua mihinkään tiettyyn muottiin osallistuakseen kilpailuun. Lokakuun lopussa minut kruunattiin, jopa ehkä vastoin monien odotuksia, Fitnessmalli 2017 -kilpailun toiselle sijalle I Love Me -messuilla.

Kilpailun jälkeen minua on tituleerattu uutisjutuissa fitnessmalli Anniksi, ja moni on jäänyt siihen ajatukseen kiinni, etten mahdu fitness-stereotypiaan. Fitness-sana luo tietynlaisen suppean ennakkoluulon ihmisille. Jos puhutaan vaikkapa bikini fitneksestä, siihen muottiin en mahdukaan. Jos fitness-sana kuitenkin laajennetaan käsittämään kokonaisvaltaista hyvinvointia, minäkin voin mukaanlukea itseni lajin harrastajaksi. Voit olla muodokkaampi, elää tervettä elämää ja olla tyytyväinen itseesi. Haluan lisätä tietoisuutta siitä, että on ok, että naisella on muotoja. On myöskin ok, jos jollain ei ole muotoja.


Niillä hetkillä, kun olen lukenut itsestäni jonkin törkyisen kommentin liittyen vaikkapa painooni, olen ollut onnellinen, että omistan niin vahvan itsetunnon. Itse olen enemmän huolissani niistä nuorista, jotka kuvittelevat tällaisten kommenttien vuoksia olevansa lihavia tai vähemmän hyviä, vaikka olisivat täysin terveitä ja normaalipainoisia nuoria. Sitten lähdetään muokkaamaan itseään itseinhon kautta ja pahimmassa tapauksessa tästä puhkeaa koko elämän mittainen syömishäiriö.

Minkäänlainen asiaton arvostelu toisen painoon tai ulkonäköön liittyen ei ole ok, oli se sitten netissä tai päin naamaa. Tietysti on asia erikseen jos olet osallistunut kilpailuun, jossa kroppa ja ulkonäkö ovat keskeisessä osiossa, mutta silloinkin asiaton arvostelu on aina väärin.

Kilpailu johon minä osallistuin tänä vuonna ei nimestä huolimatta ollut minkäänlaisia ulkonäköön liittyviä kriteereitä. Kilpalussa haettiin uuden ajan fitnessmallia ja sometähteä, sellaista henkilöä joka soveltuu hyvinvointialalle ja on sporttinen. Mutta koska monikaan ei ollut perillä kilpailun kriteereiden muutoksista, sain minä ja moni muu tyttö kilpailun aikana osakseen kohtuutontakin arvotelua somessa.


Kuten kilpailun aikana, haluan jatkossakin toimi vahvasti positiivisen kehonkuvan lähettiläänä. Monesti kehopositiivisuus kuitenkin liitetään virheellisesti lihavuuden ihannointiin, mikä on älytöntä. Ei siinä siitä ole kyse, vaan siitä että hyväksyt oman kehosi sellaisenaan oli se minkä tahansa näköinen. Kannatan maalaisjärkeä. Jos voit huonosti, asialle kannattaa tehdä jotain. Itsestään kannattaa pitää huolta.

Pahinta myrkkyä on ollut oman itseni vertaaminen muihin. Tunsin silloin, etten ikinä voi olla itseeni tyytyväinen. Mietin, että joku on aina kauniimpi, hoikempi ja paremmassa kunnossa. Nykyään olen pääsääntöisesti tyytyväinen millainen olen ja miltä näytän, enkä enää vertaa itseäni muihin, koska se on loputon suo. Olemme kaikki uniikkeja yksilöitä ja se on rikkaus, meistä jokainen on kaunis omalla tavallaan. Kuinka tylsää olisi jos me kaikki olisimme samannäköisiä, kokoisia ja muotoisia.

Pyrin olemaan urheilullisen ja hyvinvointiin keskittyvän elämäntavan roolimalli. Toivon myös, että omalla esimerkillä pystyn kannustaa kaiken kokoisia ja näköisiä naisia sekä miehiä arvostamaan omaa vartaloaan.

Kuvat: @akikuvaa

Lue myös:

Normaalinpainoinen – ylipainoinen
Fitnessmallin vatsamakkarat
5 vinkkiä oman kehonkuvan parantamiseen

Seuraa myös:
Instagram @avatraining
Youtube: avatraining
Snapchat @annivall
Klikkaa Facebook sivuilleni tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2019 Anni Vallius . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.